Sverige VS Nya Zeeland "Del 1"

Heej!
.
Jag lovade ju tidigare i bloggen att jag skulle skriva lite om skillnader jag upptäckt här på andra sidan jorden och det finns en del.. Så mycket att jag faktiskt ska dela upp det och prata om olika saker lite då och då men nu kommer iaf den första delen.
.
.
Skolan
.
.
Hur skolsystemet fungerar är väl inte direkt det första man tar reda på när man kommer till ett nytt land men eftersom jag jobbar eller tja jobbat som nanny och tjejen går i skolan så har jag ju kastats in i just det.
.
Mycket skiljer sig mellan en svensk och en Nya Zeeländs skola. Det första man reagerar på är skoluniformerna. Uniformerna varierar mycket i stil mellan de olika skolorna. Vissa är moderna och snygga medan andra är klassiska, konservativa och tråkiga. En skola som ligger i närheten av där jag bor har riktigt snygga uniformer. Det är ett gymnasium så ungdomarna är mellan 15-18 år.
Tjejerna: Svart kjol, vit blus och svart cardigan
Killarna: Svarta byxor, vit skjorta och svart cardigan.
Påminner lite om harry poter uniformerna fast helt svarta haha!
.
Hannah går i en skola som heter Saint Francis och är en katolsk skola. Uniformerna på barnen där är hemska enligt mig. Det är en primary school så barnen som går där är mellan 5-10 år.
Tjejerna: Ljusblå/vit-rutig klänning utan någon som helst form med hög rund hals.
Killarna: Grå skjorta och grå shorts.
.
Det är också mycket vanligare med privatskolor samt pojk/flick-skolor. Jag är ärligt talat inte allt för insatt i hur privatskolorna fungerar i Sverige men här kikar man nästan snett på någon som går i "public school" alltså inte pravat skola. Så är det ju verkligen inte hemma då i princip alla går i allmän skola. Det verkar rejält dyrt också men det kanske det är i Sverige med.
.
De börjar i skolan när de är 5 år gamla här och går då i Primary School årskurs 1 till och med 6. Alltså till de blir 11 år. Då kan de antingen börja i Intermediate School som är ett mellanting mellan Primary School (sv: lågstadiet) och High School/Collage (sv: gymnasiet) eller gå direkt till High School/Collage då vissa av dessa har slagit ihop sig till en skola. Hannah har sökt och nu även kommit in på en av de finaste skolorna i Auckland, Saint Marys som är en katolsk flickskola.
.
Jag var med Hannah, Kahl och Kate när St Marys hade öppet hus för att se hur det var. Jag är väldigt glad att jag följde med då det var en väldigt speciell skola enl. mig.
Uniformerna på St. Marys var inte roliga de heller så verkar vara något som har med katolska skolor att göra haha. Tjejrna såg ut som nunnor i sina långa svarta kjolar och vita blusar. Man blir nästan full av skratt när man tänker tillbaka på sin egen gymnasietid och på hur vissa var klädda där, haha! Nitar, läder, kortkort, tajta jeans, magtröjor och mjukisbyxor haha! En aning annorluna minst sagt...
Något jag reagerade på när vi satt inne i den stora aulan var två enorma trätavlor som hängde längst fram. En på var sida av scenen. De såg väldigt viktiga ut och hade massa namn på sig. Som överskrift på den ena tavlan stod det Head Girl och som överskrift på den andra stod det Head of charakter. Head Girl är tjejen som håller i elevrådet som vi kallar det hemma i Sverige. Der är dock inte en särskilt stor grej hemma men här är det ett enormt ansvar och engagemang att vara Head Girl så varje år skrivs hennes namn upp på tavlan. Head of Charakter är tjejen som fått högst betyg i avgångsklassen så varje år skrivs hennes namn in där. Lite väl mäktigt för min smak men men..
.
En sak som jag fick reda på för bara några dagar sen angående Hannahs skola gjorde mig rejält upprörd. De har inga duschar på skolan! De har intdrottlektioner minst 2 dagar i veckan men efter att de speungit runt och svettats måste de byta om från indrottskläderna till skoluniformerna svettiga. Har ingen aning om det är något vanligt föekommande i skolorna här eller om det har något med den katolska tron att göra men enligt mig är det galenskap! Ohygieniskt och vidrigt. Stackars barn. Hannah berättade att lärarna får discha efter idrotten men inte eleverna. Sjukt eller hur?
.
Något annat som skiljer en svensk och en NZ skola är lunchen. I sverige är vi ju lyckligt lottade och får lagat lunch varje dag i skolan (något man inte uppskattade lika väl som man skulle gjort under skoltiden) medan dom här får med sig en lunchlåda varje dagl Lunchlådan består av SKIT också vilket ju inte gör saken bättre. Hannah har i sin lunchlåda varje dag: I dubbelmacka med antingen marmaide och ost, jordnötssmör och sylt eller nutella samt 2 frukter, 2 kakor och lite chips. WHAT?! Det är väl för fasen ingen bra lunch... chips och kakor till lunch?!?! Detta är inget ovanligt utan det är så här matlådorna ser ut.
.
Finns garanterat mycker mer att skriva om skolorna men jag kan inte komma på något nu så jag säger gonatt till bloggen och ser om jag kan hitta någon bra film att kika på :-)
.
Saknar er och ska snart skriva ett inlägg om min flytt till Wellington som kommer ske sista helgen i Maj :-)

RSS 2.0